Een twee in de maat
Anders wordt de juffrouw kwaad

Het begin van een kinderversje en volgens mij zegt het meer dan genoeg. Als kind wordt je al geleerd om in de rij te lopen. Om altijd braaf te doen wat je gezegd wordt, niet na te denken en alleen maar te volgen als een hersenloze robot. Ik zie het steeds vaker om me heen. Mensen die het pad volgen dat voor ze is uitgestippeld, ze zullen nooit ook maar een teen buiten de lijnen zetten, want zo hoort het nu eenmaal. Iedereen kent zijn plek en houdt zich eraan.
En als je dan niet in de rij wilt of kunt lopen, word je meteen voor gek verklaard. Er word je een labeltje opgeplakt. Minderwaardig en mislukt, want oh wee als blijkt dat buiten de lijntjes denken ook blijkt te werken. Nee, je mag geen eigen mening hebben want dan ben je een gevaar. Dus dan doen we dat toch gewoon niet meer. We zullen niet meer intelligent zijn en zelf nadenken, we zullen geen eigen keuzes meer maken en ons eigen leven indelen. Want dan zijn ze tevreden.

Maar de juffrouw wordt niet kwaad
Want wij lopen in de maat